טיפול מונע יכול לעזור להאט את קצב הנשירה ואף לעודד צמיחה מחודשת של שיער. ישנם מספר טיפולים מונעים נגד נשירה שיער שיכולים להיות יעילים. הטיפולים הנפוצים ביותר כוללים:
- מינוקסידיל (Minoxidil): תרופה לשימוש מקומי שמורחים על הקרקפת. מינוקסידיל גורם להרחבת כלי דם בקרבת זקיקי השיער, מה שיכול לעודד צמיחה מחודשת של שיער.
- פינסטרייד (Finasteride): תרופה הניטלת דרך הפה. פינסטרייד גורמת לירידה ברמות ההורמון DHT שנקשר לזקיקי השיער וגורם לנשירה שלהם.
- טיפול PRP (Platelet-Rich Plasma): טיפול שבו מוזרקת לקרחת פלזמה עשירה בטסיות דם. טסיות הדם מכילות חומרים שיכולים לעודד יצירה מחודשת של כלי דם באזור הזקיקים ובכך משפר צמיחה של שיער.
טיפול PRP
טיפול PRP הוא טיפול ותיק מאד שתחילת השימוש בו הייתה כבר בשנות ה-50. בתחילה השימוש העיקרי היה לפציעות אורתופדיות, בהמשך בוצע בו שימוש נרחב גם בניתוחים פלסטיים וטיפולי שיניים. בתחילת שנות ה-2000 גילו שהטיפול יעיל גם לשיקום ושימור שיער ומאז משמש לטיפול בנשירת שיער. הטיפול כולל שלושה שלבים:
- איסוף דם: הרופא או המטפל נוטל מהמטופל דם.
- הפרדת הפלזמה: הדם שנאסף מועבר למכשיר מיוחד שמפריד את הפלזמה מהדם (צנטרפוגה).
- הזרקת הפלזמה לקרקפת: הפלזמה מוזרקת לקרקפת בעזרת מחט דקה.
טיפול PRP הוא טיפול מונע מצוין לנשירת שיער מכיוון שהוא יכול לעזור להאט את קצב הנשירה ואף לעודד צמיחה מחודשת של שיער. הטיפול עובד על ידי הזרקת פלזמה עשירה בטסיות דם לקרקפת. טסיות הדם מכילות חומרים שיכולים לעודד צמיחה מחודשת של שיער. לאחר הזרקת הפלזמה לקרקפת, טסיות הדם מתחילות לפעול. הטסיות מכילות חומרים שיכולים לעודד צמיחה מחודשת של שיער, כגון:
- גורמי גדילה: גורמי גדילה הם חלבונים שיכולים לעורר את צמיחת התאים. טסיות הדם מכילות מגוון רחב של גורמי גדילה, כולל גורם גדילה טבעי (NGF), גורם גדילה של פלזמה (PDGF) וגורם גדילה של כלי דם (VEGF).
- חלבונים מחזקים: חלבונים מחזקים הם חלבונים שיכולים לחזק את זקיקי השיער. טסיות הדם מכילות חלבונים מחזקים, כגון קולגן ואלסטין.
- נוגדנים: נוגדנים הם חלבונים שיכולים להגן על זקיקי השיער מפני נזק. טסיות הדם מכילות נוגדנים שיכולים לעזור להגן על זקיקי השיער מפני גורמים שיכולים לגרום לנשירה, כגון דלקת וזיהום (מקור)
גורמי הגדילה מעודדים את זקיקי השיער להיכנס לשלב הצמיחה (Anagen). בשלב זה, השיער גדל במהירות. חלבונים מחזקים עוזרים לחזק את זקיקי השיער, מה שיכול לסייע להפחית את הסיכון לנשירה עתידית. נוגדנים עוזרים להגן על זקיקי השיער מפני נזק. התוצאות של טיפול PRP עשויות להימשך מספר חודשים עד שנים. חשוב להמשיך בטיפולים כדי לשמור על תוצאות.
מחקרים הראו שטיפול PRP יכול להיות יעיל בטיפול בנשירת שיער אצל גברים ונשים. מחקר אחד שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology מצא שטיפול PRP היה יעיל בהאטת קצב הנשירה ואף בהגדלת צפיפות השיער אצל גברים עם התקרחות אנדרוגנטית. מחקר אחר שפורסם בכתב העת Plastic and Reconstructive Surgery מצא שטיפול PRP היה יעיל בהגדלת צפיפות השיער אצל נשים עם התקרחות אנדרוגנטית.
מתי כדאי להתחיל בטיפול PRP?
מומלץ להתחיל בטיפול PRP בתחילת ההתקרחות, כאשר השיער מתחיל להידלדל. סימנים שצריך לשים לב אליהם שמעידים על התקרחות מתקרבת כוללים:
- נשירת שיער מוגברת, במיוחד בקדמת הקרקפת (פדחת) או בקודקוד (איפה שהכיפה).
- כהשיער מתחיל להיות דק יותר ופחות מלא.
- כשצצות להן ברוב חוצפתן קרחות קטנות ומפרצים.
אם אתם מבחינים באחד או יותר מהסימנים הללו, מומלץ להתייעץ עם רופא או מומחה לטיפול בנשירת שיער כדי לבחון אם טיפול PRP הוא הטיפול המתאים לכם.
טיפול PRP הוא טיפול יעיל במניעת התקרחות ובשיפור צפיפות השיער. עם זאת, חשוב להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להבחין בנשירת שיער בשלב מוקדם:
- בדקו את השיער שלכם באופן קבוע.
- הסתכלו על הקרקפת שלכם במראה.
- שימו לב לכמות השיער שנשאר על מברשת השיער שלכם לאחר שאתם מסרקים את השיער.
אם אתם מבחינים בנשירת שיער, חשוב לנקוט בצעדים כדי לטפל בה. טיפול מוקדם יכול לעזור להאט את קצב הנשירה ואף לעודד צמיחה מחודשת של שיער.